Quenching minangka proses perawatan panas kanthi cepet kanggo ndandani transformasi martensite (utawa bainite) ing ngisor suhu Ms utawa cedhak Ms. Cara sing rinci yaiku kanggo nyuda baja menyang suhu ing ndhuwur suhu kritis Ac3 (baja hypoeutectoid) utawa Ac1 (baja hip-eutectoid ), banjur tahan panas nganti sawetara wektu, gawe kabeh utawa bagean sing diwatesi, lan pungkasane adhem kanthi tingkat kritis sing kritis. Perawatan solusi kanggo bahan kayata wesi aluminium, wesi tembaga, wesi titanium, gelas templat, utawa proses perawatan panas kanthi proses pendinginan kanthi cepet uga diarani quenching. Quenching minangka proses perawatan panas umum sing digunakake utamane kanggo nambah kekerasan bahan. Biasane miturut kategori medium quenching, bisa dipérang dadi quenching banyu, quenching minyak, quenching organik lan liya-liyane. Kanthi pangembangan ilmu lan teknologi, sawetara proses quenching anyar wis muncul.

1.Hindustri tekanan gas (HPGQ)

Bahan kerja cepet lan roto-roto kanthi cepet ing aliran gas inert, sing bisa nyegah oksidasi lumahing, supaya ora krupuk, nyuda distorsi, lan njamin kekerasan sing dibutuhake. HPGQ digunakake utamane kanggo ngilangi baja alat, sing bubar maju kanthi cepet. Ing saiki, ana tekanan negatif (<1 × 105 Pa) udhara penyaman udara, aliran (1 × 105 ~ 4 × 105 Pa) penyaman udara lan tekanan dhuwur (5 × 105 ~ 10 × 105 Pa) Udhara Tekanan udhara, tekanan tinggi, siji (10 × 105 ~ 20 × 105 Pa) pendingin hawa lan teknologi anyar sing mbenakake ora mung kemampuan banyu pelosum vakum, nanging uga status bahan kerja sing dibuwang, sing uga ana ing permukaan sing apik pepadhangan lan deformasi cilik. HPGQ utamane digunakake kanggo ngilangi bahan lan bahan templek, larutan stainless steel & wesi khusus. Nalika quenching karo nitrogen tekanan tekanan 6 × 105 Pa, baja kanthi kecepatan kanthi dhuwur (W6Mo5Cr4V2) bisa dikerjakake nganti 70-100 mm, lan baja wesi dhuwur bisa nganti 25-100 mm. Baja dingin mati baja (kayata Cr12) bisa nganti 80 ~ 100 mm.
Nalika quenching nganggo 10 nitrogen bensin tekanan tinggi 10 x 105, kapadhetan mbukak ditambahake udakara 30% dadi 40% nalika digawe adhem kanthi adhem penyejuk 6 × 105 Pa. Yen quenching karo 20% 105 Pa nitrogen tekanan tinggi ultra utawa campuran helium lan nitrogén, kapadhetan beban sing digawe adhem yaiku 80%-150% luwih dhuwur tinimbang penyejuk nitrogen 6 × 105 Pa, sing bisa gawe kelangan kabeh baja lan baja wesi dhuwur. , baja krom baja Cr13% baja panas, lan baja sing diilangi lenga, kayata baja 9Mn2V sing luwih gedhe. Kajaba iku, tungku gandum sing digawe adhem hawa rong kamar kanthi ruangan pendinginan sing kapisah duwe kapasitas pendinginan sing luwih apik tinimbang tungku kamar siji saka jinis sing padha. Efek pendinginan saka tungku kamar dobel kamar 2 x 105 Pa sing dibandhingake karo tungku kamar 4 x 105 Pa. Tungku tunggal kamar duwe biaya operasi lan perawatan sing luwih murah.

Gambar 1 Tungku vakum sing digawe tekanan dhuwur

2.Senthang plancongan

Quenching konvensional biasane ditindakake nganggo solusi minyak, banyu utawa polimer, dene quineing sing kuat ditindakake nganggo banyu utawa konsentrasi brine sing kurang. Fitur quenching sing kuat yaiku tingkat pendinginan sing cepet banget tanpa kuwatir babagan distorsi sing berlebihan lan retakan baja.
Yen quenching konvensional digawe adhem ing suhu agen penyu, permukaan bagian baja dadi stres tegang utawa kahanan stres sing sithik, dene quenching sing kenceng mandhegake pendinginan nalika inti bahan kerja isih ana ing kahanan sing panas, lan lapisan permukaan mbentuk stres kompresif. Ing kahanan quenching sing kuat, nalika tingkat penyejukan zona transformasi martensit yaiku> 30 ° C / s, austenite supercooled saka permukaan baja kena tekanan kompresif 1200 MPa, sing nambah kekuatan ngasilake baja sawise quenching paling ora 25%.
Prinsip pelindung sing kuat: Yen baja diilangi saka suhu sing diserat, bedane suhu antara permukaan lan inti bakal nyebabake stres internal. Owah-owahan volume tartamtu lan owah-owahan plastik saka struktur pangowahan fase uga nyebabake stres transformasi fase tambahan. Yen stres termal lan stres transisi phase superimposed, tegese, stres komposit ngluwihi kekuatan ngasilake bahan, ubah bentuk plastik; yen stres gabungan ngluwihi kekuatan baja panas saka baja panas, kokain quench dibentuk. Sajrone proses quenching sing kuat, stres stres sing disebabake plastisitas transformasi fase lan owah-owahan volume tartamtu sing disebabake owah-owahan volume transisi austenite-martensite. Sajrone pendinginan sing adhem, permukaan bahan kerja uga digawe adhem langsung ing suhu adus, lan ora ana owah-owahan suhu inti. Penyejukan kanthi cepet nyebabake tekanan tegangan sing dhuwur amarga penyusutan lapisan permukaan lan keseimbangan stres. Peningkatan suhu kecerahan nambah stres tegang sing disebabake transformasi martensit awal, lan paningkatan suhu inisiasi martensit Ms nyebabake ekspansi lapisan permukaan sing disebabake plastikitas transformasi fase, lan stres tensile permukaan sacara signifikan suda lan diowahi dadi stres kompresi. Nilai stres compressive lumahing ana jumlah saka martensite permukaan sing dibentuk. Tekanan kompresif permukaan iki nemtokake manawa inti bakal ngalami transformasi martensitis ing komprèsi utawa mbalikake stres tensile lumahing nalika adhem luwih cepet. Yen transformasi martensit nyebabake volume inti cukup akeh, lan martensite permukaan angel banget lan kasar, lapisan permukaan bakal rusak amarga pembalikan stres. Kanggo alasan iki, stres kompresif ing permukaan baja lan transformasi martensite inti kudu kedadeyan.
Tes lan properti quenching sing kuat sawise bathi baja: Kauntungan saka metode quenching sing kuwat yaiku stres kompresif dibentuk ing lapisan permukaan, kemungkinan retak dikurangi, lan kekerasan lan kekuatan saya saya tambah. Lapisan lumahing wujud struktur martensit 100%, sing bakal menehi lapisan sing paling keras kanggo bahan baja sing diwenehi. Mula, baja karbon bisa digunakake tinimbang baja wesi sing luwih larang. Quenching sing kuat uga bisa ningkatake properti mekanik sing seragam lan nyuda distorsi kerja. Sawise ngilangi bagian kasebut, urip layanan sing ana gantine bisa saya tambah kanthi urutan sing gedhene. [1]

Gambar 2 Hubungan antara kemungkinan pembentukan retak quenching sing kuat lan tingkat pendinginan

3. metode penyejukan campuran banyu banyu

Kanthi nyetel tekanan banyu lan udhara lan jarak antarane nozzle atomizing lan permukaan bahan kerja, kapasitas pendinginan campuran banyu-banyu bisa maneka warna lan pendinginan bisa digawe seragam. Praktek produksi nuduhake yen pelindung pemanasan induksi lumahing baja karbon utawa komponen baja wesi sing efektif bisa nyegah kedadeyan retakan quenching.

3 Campuran banyu-udara

4. cara nggodhok banyu pelelis

Kelangan banyu sing nggodhok ing suhu 100 ° C, efek hardening luwih apik bisa dipikolehi kanggo quenching utawa normalizing baja. Teknologi iki wis kasil ditrapake kanggo ngilangi wesi duktus. Nggawe aloi aluminium minangka conto: Miturut spesifikasi perawatan panas saiki kanggo pangapuran aloi aluminium lan pangapuranane mati, suhu banyu quenching umume dikontrol ing ngisor 60 ° C. Suhu banyu sing garing, suhu pendinginan cepet, lan akeh stres residual digawe sawise quenching. Yen prodhuk akhire digawe mesin, amarga wujud lan ukuran permukaan sing ora konsisten, stres internal ora seimbang, nyebabake pelepasan stres, nyebabake distorsi, mbengkongake, ellipse lan cacat liyane saka bagean mesin, dadi akhir sing ora bisa ditandingi sampah, kanthi kerugian serius. . Contone: Pangeling-eling aloi aluminium kayata balap propeller lan cakram kompresor jelas bakal cacat sawise mesin, nyebabake bagean gedhe. Yen suhu banyu quenching asale saka suhu kamar (30-40 ° C) dadi banyu sing nggodhok (90-100 ° C), stres ampas ngilangi saya sithik sekitar 50%. [2]

Gambar 4 Gambar skematis saka siram banyu sing nggodhok

5. metode pelumas minyak panas

Minyak lincah panas digunakake kanggo nggawe suhu bahan kerja sadurunge utawa sawise luwih adhem utawa padha karo suhu titik Ms, supaya bisa nyuda beda suhu, lan kanthi efektif nyegah distorsi lan retak saka bahan kerja sing dibuwang. Ngilangi kulkas baja baja ukuran cilik cilik mati ing lenga panas ing suhu 160-200 ° C kanthi efektif bisa nyuda distorsi lan supaya ora ngejat.

Tokoh 5 Gambar skemis pelindung minyak panas
[1] Fan Dongli. Quenching sing kuwat - - cara perawatan panas sing anyar kanggo baja dikuatake [J]. Perawatan Panas, 2005, 20 (4): 1-3
[2] Lagu Wei, Hao Dongmei, Wang Chengjiang. Efek nggodhok banyu sing nggodhok ing mikrostruktur lan properti mekanik saka aloi aluminium [J]. Machining Aluminium, 2002, 25

Maringi Balesan

Alamat email Sampéyan ora dijedulne utāwā dikatonke. Ros sing kudu diisi ānā tandané *

jv_IDBasa Jawa