Karbida semen (hardmetal) minangka istilah umum kanggo campuran campuran karbohidrat, nitrida, borida, utawa silikon logam titik lebur dhuwur (W, Mo, Ti, V, Ta, lan sapiturute). Dibagi dadi rong kategori utama casting lan sinelling. Aloi cast duwe brittleness lan kekiatan sing sithik, lan ora duwe nilai aplikasi praktis. Digunakake kanthi wiyar yaiku wesi sincrat, sing umume disetrapake saka tungsten karbida utawa titanium karbida lan bubuk kobalt lan duwe kekerasan, nyandhang tahan lan kekerasan panas. Utamane digunakake kanggo nggawe nglereni kacepetan lan ngolah bahan-bahan atos, ing taun-taun pungkasan, panggunaan karbida ing industri cetakan uga saya tambah, saengga migunani kanggo ngrembug lan nyinaoni perawatan panas aloi.

1. Fitur saka Carbide semen

Karbida digawe kanthi metallurgi bubuk saka senyawa keras logam sing ana refleksi lan fase ikatan logam. Senyawa hard sing umum digunakake yaiku karbida. Minangka wesi sing angel kanggo nglereni alat, digunakake WC, TiC, TaC, NbC, lan liya-liyane, binder iku Co, lan kekuatan karbohidrat semen gumantung banget karo konten Co. Amarga karbida ing karbida semen duwe titik leleh sing dhuwur (kayata titik leleh saka 3140 ° C. C), kekerasan sing dhuwur (kayata kekerasan 3200 HV TiC), stabilitas kimia sing apik, lan stabilitas termal sing apik, kekerasan lan tahan resisten. iku dhuwur. Stabilitas seks lan kimia luwih dhuwur tinimbang steels alat kecepatan kanthi dhuwur.
Fase keras karbida sing digunakake biasane umume yaiku WC, sing nduweni resistensi nyandhang sing apik. Sanajan sawetara karbida duwe kekerasan sing padha karo WC, dheweke ora tahan resistensi sing padha. WC nduwe kekuatan ngasilake luwih dhuwur (6000 MPa), saengga bisa tahan deformasi plastik. Konduktivitas termal WC uga apik, lan konduktivitas termal minangka indeks kinerja penting kanggo alat kasebut. WC duwe koefisien ekspansi termal sing luwih murah, kira-kira 1/3 saka baja; modulus kelenturan kasebut yaiku kaping 3 saka baja, lan kekuatan kompresif uga luwih dhuwur tinimbang baja. Kajaba iku, WC duwe resistensi sing apik kanggo karat lan oksidasi ing suhu kamar, resistensi listrik sing apik, lan kekuatan mlengkung sing dhuwur.

Perawatan Panas Produk Karbida Tungsten 1

Gambar.1 diagram quasi-keseimbangn wesi WC-Co

2. Panas perawatan lan organisasi wesi

Wis ditliti babagan fase ikatan wesi WC-Co kanthi rasio C / W kanthi 5% dadi 35% WC. Kesimpulan kasebut digambarake kaya ing ngisor iki: fase γ-phase utawa (γ + WC) diasilake ing aloi kanthi pendinginan alon-alon; Nalika fase (γ + η) katon. Nanging, amarga fase (γ + η) ora stabil, fase (γ + η) bakal owah dadi fase stabil (γ + WC). Miturut asil tes, diagram fase keseimbangn sing ditampilake ing Gambar 1 ditarik (garis padu yaiku diagram fase sistem stabil, lan garis sing dicemplungake yaiku diagram fase lokal sing nggambarake karakteristik η-kuasi stabil urutane).
Penyambungan (lambat alon-alon) karbida semén khas gumantung banget karo konten karbon: nalika C / W> 1, karbon gratis ing sempadan fase WC-Co; nalika C / W <1, mikrostruktur aloi Ing kaloro kasus kasebut: Salah sijine ing telung tahap (WC + γ + η). Ora bisa diandhani yen fase appears katon sawise campuran aloi. Yen jumlah η fase akeh ana ing fase semén, pari-parian kristal bercahya katon, lan biji-wiji cilik ora rata; yen ana gandum gedhe η phase, pari-parian dipisahake kanthi jarak sing dawa, mula ana informasi manawa fase temperatures suhu sing luwih dhuwur wis diwiwiti.
Ing kasus liyane, nalika wesi ana ing wilayah rong tahap (WC + γ), wesi W bakal dihabisake dadi Co3W saka fase ikatan sawise campuran wesi karbon rendah. Proses reaksi bisa diandharake kanthi rumus ing ngisor iki. Co kubik sing didhelikake ing rai → Co kubik sing berpusat Wahe + Co3W Mulane, aloi WC-Co loro-karbon kurang-karbon iki bakal diowahi dadi struktur telung tahap (WC + γ + CoW) sawise ngrasakake. Gambar 2 nuduhake kurva pembubaran saka W kanggo campuran wesi WC-Co dawane ing rong suhu. Kurva yaiku kurva suhu kritis kanggo aloi rong tahap sing ganti dadi campuran: Wesi + WW + γ + CoW) ing ndhuwur suhu kurva: Ngasilake aloi mikrostruktur rong tahap; panyebaran ing suhu ing ngisor kurva ngasilake struktur telung tahap sing ngemot Co3W.

3. Efek proses perawatan panas ing sifat mekanisme aloi atose

(1) Efek ing Kekuwatan Amarga WC duwe kelarutan padat sing beda ing suhu sing beda ing Co, nyedhiyakake kemungkinan pengerasan udan fase pengikat kanthi suhu larutan suhu padhet lan penuaan sabanjure. Quenching bisa nyuda udan WC lan transisi homotropi Co (hexagonal Co, hexagonal Co face centric). Dilaporake yen kekuwatan wesi sing ngemot 40% kobalt bisa ditambahake udakara kira-kira 10% sawise ngoyak, nanging kekuatan wesi sing ngemot kobalt 10% dikurangi sawise ngilangi. Ngelingi jumlah kobalt sing ana ing karbida semen sing biasane digunakake ing teknik yaiku umume 10% nganti 37%, efek perawatan panas ing kekuatan wesi cilik banget. Dadi, ana wong sing wani negesake yen quenching dudu cara nambah kekuatan kanggo wesi W-Co. Annealing nyebabake nyuda kekuatan wesi, kaya sing ditampilake ing Tables 1 lan 3. Sifat karbida tungsten beda karo jumlah Co sing ana lan kekandelan pari-parian, kaya sing ditampilake ing Gambar 4.

Perawatan Panas Produk Karbida Tungsten 2

2. Keluk kelarutan tungsten padhet ing wesi rong phase WC-10%Co

Perawatan Panas Produk Karbida Tungsten 3

Gambar.3 Efek nyepotasi ing suhu 800 ° C kanthi strukture konten WC-10%Co

Tabel 2 proses perawatan panas khas saka wesi hard

Perawatan Panas Produk Karbida Tungsten 4

Gambar 4 Sipat karbida semenut WC beda karo jumlah Co lan ukuran gandum

Perawatan Panas Produk Karbida Tungsten 5

5 Gandhenge antara kekerasan lan wektu tuwa alangan fase WC-Co

Perawatan Panas Produk Karbida Tungsten 6

6 Gandhenge antara kekerasan lan wektu tuwa aloi WC-Co

4. Pelapis aloi atos

Supaya luwih bisa ningkatake resistensi nyandhang aloi, materi sing angel kayata TiC utawa TiN bisa uga didhaptar ing uap ing permukaan kasebut. Bahan lapisan kudu memenuhi syarat ing ngisor iki:
1 Sampeyan kudu angel banget ing suhu sing sithik lan suhu dhuwur.
2 duwe stabilitas kimia sing apik.
3 kudu duwe kebolehtelapan lan ora ana bolongan udara.
4 Materi sing bakal bisa diproses kudu duwe faktor gesekan sing kurang.
5 Kanggo ikatan kanthi kenceng karo awak alat. 6 Ekstra lan gampang ngasilake. Ing jagad saiki, karbén semen uga bahan utama kanggo nglereni alat. Iki uga nggarap bagean aplikasi ing cetakan, alat ukur lan lapangan liyane.
Kanggo ngrampungake, biasane digunakake ing aspek ing ngisor iki:
1 Nguripake kanthi nglereni terus.
2 Nguripake profil kanthi owah-owahan sethithik ambane piso.
3 mbutuhake kendharaan intermiten kanthi intensitas sithik.

4 Penggilingan pasuryan wesi baja utawa wesi abu-abu.

Keuntungan saka karbonated semen ditutupi akeh lan diringkes kaya ing ngisor iki:
1 versatilitas sing apik.
2 bisa nambah akurasi lumahing pemotong bahan kerja.
3 Kecepatan nglereni saya tambah akeh sajrone urip alat sing padha.
4 Kanthi kacepetan sing padha, urip alat bisa saya tambah.
(1) Bahan lapisan Akeh manufaktur manca nggunakake lapisan TiC kanggo sisipan dilapisi, disusul lapisan TiN. Lapisan komposit TiC-TiN lan lapisan padhet Ti (C • N) padhet bertahap. Ing taun-taun pungkasan, akeh lapisan komposit anyar uga wis dikembangake.
TiC saiki minangka bahan lapisan sing cocog, kaluwihane yaiku kekerasan suhu sing dhuwur, kekuatan dhuwur, ketahanan oksidasi sing apik lan resistensi nyandhang kawah; kerugian yaiku yen koefisien ekspansi termal lan awak luwih gedhe, lan resistansi sisih sisih kurang. Dibandhingake karo lapisan TiC, lapisan TiN duwe kaluwihan ing ngisor iki: lading sing ditutupi nduweni kecepatan sing rendah kanggo mbentuk kawah nalika nglereni, lan koefisien ekspansi termal cedhak karo substrat, lan kepekaan kurang kejut termal. lan ora kemungkinan mbentuk tumor. Nyandhang anti sisih apik, lan gampang simpenan lan ngontrol. Kerugian amarga adhesion menyang substrat kurang padhet. Lapisan komposit TiC-TiN lan lapisan solusi padat Ti (C • N) yaiku lapisan anyar sing dikembangake ing taun 1970-an lan wis sukses digunakake ing produksi.
Pelapisan lapisan komposit nduweni masa depan sing janjeni.
(2) Proses lapisan Proses lan peralatan kanggo ngasilake sisipan lapisan TiC ing omah lan ing luar negeri padha. Fitur umum yaiku sisipan karbida semen sing diobati dilebokake ing kamar reaksi deposisi, banjur H2 digunakake minangka operator kanggo ngenalake TiCl4 lan metana menyang ruang reaksi. Reaksi Deposit. Suhu reaksi dikendalikan kira-kira udakara 1000 ° C. Cara pemanasan meh mesthi pemanasan induksi frekuensi tinggi sing padha, lan tekanan depuksi biasane dadi tekanan negatif. Sanajan lapisan kualitas apik bisa disimpen ing tekanan normal, panggunaan tekanan tekanan negatif luwih efisien lan lapisan luwih seragam lan padhet. Utamane nalika jumlah bledosan penyepakan gedhe, kaluwihan nggunakake deposisi tekanan negatif utamane.
(3) Kekandelan lapisan Kekandelan lapisan TiC biasane 5 ~ 8μm kanggo sisipan lapisan sing diprodhuksi ing omah lan ing luar negeri. Kekandelan lapisan TiN ana ing kisaran 8 ~ 12μm. (4) Penutupan matriks lapisan bisa dipengaruhi banget karo komposisi matriks, matriks lading sing ditutupi kudu nyukupi syarat ing ngisor iki: 1 nduweni kekarepan sing apik lan resistensi kanthi deformasi plastik. 2 nduweni kekerasan sing dhuwur. 3 Komposisi kimia kudu cocog karo bahan lapisan, lan adhesion bebarengan kudu tegas. 4 ora rusak ing suhu pemendapan sing dhuwur. 5 Koefisien ekspansi padha karo bahan lapisan. 6 duwe konduktivitas termal sing apik. Nalika bahan baja machining, wesi WiC-TC-Co utawa WC-TiC-TaC-Co kudu dipilih; nalika wesi mesin machining utawa logam non-ferrous, wesi WC-Co kudu dipilih. Bahan-bahan pangolahan sing beda-beda, syarat-syarat matrik aloi lapisan uga beda-beda, tegese lapisan uga kudu kapribadhen, proses perawatan panas dudu panacea, angger ana ing kahanan tartamtu kanggo nggedhekake efektifitas.

5. Aplikasi karbida semen ing Produksi Alat lan Die

(1) Ing bidang nglereni, karbén semen njaga kinerja nglereni banget sanajan ing suhu 800-1000 ° C. Iki cocog kanggo nglereni kanthi cepet ing suhu sing dhuwur lan nduweni praktik kanggo ningkatake efisiensi ekonomi. Mulane, kanthi bertahap ngganti steels alat kecepatan kanthi dhuwur. Gawe alat. Ing taun 2017, wis digunakake kanthi ora mung ing lathes, planner, knives boring, cutter blade telung, pemotong mati, lan pabrik mburi, nanging uga promosi terus pabrik pintar lan industri 4.0. Sing luwih lega, ngarep-arep karo materi Alat mbesuk temtu jagad wesi sing angel.
(2) Ing bidang cetakan, macem-macem jinis gambar kabel mati lan nggambar mati die umume digawe saka simen karbida. Mati sing maju kanggo nggawe untu zipper nggunakake aloi hard YG8 lan YG15 kanggo nggawe gambar diameter gedhe mati lan YG20C mati. Alloys kanggo mati multi-posisi progresif. Mode non-magnet umume digawe saka karbida seménal YG15 lan YG20. Urip layanan ion nitrogen YG8 sing ditanem kawat gambar mati luwih saka tikel. Singkat kasebut, aplikasi karbida semen ing cetakan dadi tambah umum. Iki uga digunakake ing industri gage lan alat liyane lan ora bakal diterangake kanthi rinci.

6. Kesimpulan

Sawise perawatan panas wesi sing cocog, sanajan bisa nambah kekerasan sithik, nanging nganggep wektu perawatan panas sing luwih suwe lan ngrusak kekuatan sing mlengkung, mula perawatan panas kudu diwenehi kekhususan tartamtu. Pelapisan permukaan nguatake jalur anyar kanggo nggunakake karbida semen, lan lapisan, bahan, proses, lan kekandelan lapisan uga kudu individualisasi.

Maringi Balesan

Alamat email Sampéyan ora dijedulne utāwā dikatonke. Ros sing kudu diisi ānā tandané *

jv_IDBasa Jawa
en_USEnglish zh_CN简体中文 es_ESEspañol hi_INहिन्दी arالعربية pt_BRPortuguês do Brasil ru_RUРусский ja日本語 de_DEDeutsch ko_KR한국어 fr_FRFrançais tr_TRTürkçe pl_PLPolski viTiếng Việt jv_IDBasa Jawa