A anyar "takeaway Cina nggawa bencana ing jagad" dumadakan dadi abang, maneh dadi pemicu babagan polusi plastik. Sanajan aku ora setuju karo sawetara tampilan ing artikel iki, kahanan polusi plastik sing ora dikarepake sing dijlentrehake ing bagean kasebut pancen perlu dipikirake. Iki nuduhake partikel plastik, yaiku plastik-plastik sing kasebut ing artikel iki.
Istilah micro-plastik wis asring katon ing media ing taun-taun kepungkur lan wis rada narik kawigaten kanggo kabeh sektor ing masyarakat, nanging isih akeh sing ngerti babagan iki. Dadi, apa mikroplastik? Nalika sepisanan, bisa uga dianggep minangka klasifikasi plastik sing diterapake. Konsep iki utamane digawe saka riset lingkungan ekologis laut. Kudu diwiwiti ing taun 2004 nalika ilmuwan Inggris nerbitake kertas ing lebu plastik ing perairan laut lan endhepan ing jurnal Ilmu, sing pertama menehi ide babagan mikroplastika. Wiwit saiki, akeh peneliti sing nandur modal kanggo riset micro-plastik, lan nerbitake akeh asil sing relevan, nggawe polusi plastik-plastik nyebabake manungsa waé global.
Ing taun 2014, ing Konferensi Lingkungan Lingkungan PBB pisanan, polusi sampah plastik laut didaftar minangka salah sawijining "Masalah Lingkungan Lingkungan Paling Sepuluh," lan perhatian tartamtu wis dibayar kanggo mikroplastik. Ing Konferensi Lingkungan Hidup PBB nomer loro ing taun 2015, polusi mikroplastik didaftar minangka masalah ilmiah paling gedhe nomer loro ing bidang riset ilmiah lan ekologi lan dadi masalah lingkungan global utama bebarengan karo owah-owahan iklim global lan penurunan ozon. Bisa ditemokake manawa polusi mikro-plastik parah banget.
Saiki, ora ana definisi akurat kanggo mikroplastika ing akademisi, nanging umume dianggep manawa serat plastik, partikel utawa film kanthi ukuran partikel kurang saka 5 mm yaiku mikroplasik. Akeh mikroplasik bisa tekan mikrometer utawa malah nanometer, sing ora katon mripat wuda. Mula saka iku, visual uga dibandhingake karo "PM2.5" ing segara.

Plastik mikro, "pembunuh sing ora katon" sing cilaka lingkungan global 1

Macem-macem mikroplastika (saka laporan: 95% Fulmars ing Laut Lor Wis Plastik ing Nambangane)
Dadi, saka ngendi mikroplastik?
Miturut sumber kasebut, plastik-plastik bisa dipérang dadi rong kategori mikroplastika utami lan mikroplastika sekunder. Mikroplastika utami yaiku produk industri pelet plastik sing dibuwang menyang lingkungan segara liwat kali, tanduran perawatan limbah, lan sapiturute, kayata granit mikro-plastik sing ana ing kosmetik, odol, pencuci rai, lan liya-liyane utawa granula plastik lan granit resin minangka bahan mentah industri. bahan.
Yen sampeyan ngrungokake dhaptar kosmetik utawa jamban, sing ngemot poliethelin, polietilena teroksida, poliethelin terephthalate lan komponen liyane, ditambahake plastik-plastik, uga dikenal minangka microbeads ing industri kimia Jepang. Mung siji scrub scrub rai sing ngemot luwih saka 300,000 manik. Mesin ngumbah uga bisa ngasilake serat mikro-plastik sing signifikan nalika ngumbah. Dikira kanggo saben kain sintetik, 1900 serat mikro-plastik bisa diwenehake. Serat mikro kasebut angel di-filter lan misah, lan luwih saka setengah kasebut bakal ngindhari sistem perawatan kumbahan lan mlebu ing kali. Samudra. Semburan cat lan nyandhang ban mobil uga ngasilake partikel mikro-plastik.
Mikroplastik sekunder yaiku pelet plastik sing dipérang lan suda kanthi ukuran sampah plastik kanthi ukuran fisik, kimia, lan proses biologis, kalebu lebu plastik laut, pariwisata laut, perikanan laut, lan operasi angkatan laut kayata transportasi laut lan platform pengeboran pesisir.

Plastik mikro, "pembunuh sing ora katon" sing cilaka lingkungan 2

Mesin cuci mbuwang serat plastik saka limbah banyu (gambar miturut Wali Inggris)
Plastik mikropon bisa ngrusak lingkungan ekologi bumi kanthi kecepatan kilat.
Wiwit Becker nemoni resin fenologis ing taun 1907, panggunaan plastik wis luwih saka satus taun. Plastik nggawa kasugihan kanggo urip, nanging uga nyebabake masalah lingkungan sing abot amarga perawatan introxis. Jumlah plastik sampah ing gunung lan kali sing dadi polutan, sing nimbulaké "polusi putih," lan segara uga paling angel kena polusi plastik. Miturut statistik, luwih saka 8 yuta ton plastik sing ditinggalake ing segara saben taun, menehi 80% lebu laut, sing ngancam serius ekosistem laut. Sampah plastik kasebut bakal mbentuk pirang-pirang granul mikroplastik. Miturut Marcus Eriksen saka Five Gyres Institute taun 2014, paling ora ana 5.25 triliun pecahan plastik ing segara global, sing bobote udakara 269,000 ton.
Microplastics umume ditemokake ing segara permukaan, segara laut, endhepan lan pesisir, lan ing glasier kutub paling adoh lan endhepan segara sing jero. Profesor Takada Hideo lan liyane saka Universitas Pertanian lan Teknologi Tokyo ing Jepang nemokake manawa konsentrasi mikroplastik ing endapan Tokyo Bay luwih dhuwur tinimbang banyu laut. Saiki, kajaba distribusi pesisir laut ing Laut Lor lan Pasifik Kidul, Samodra Atlantik Lor, lan Samudra Hindia, jejak mikroplastik ditemokake ing Antartika lan Artik. Artikel sing diterbitake ing jurnal ilmiah "Masa Depan Bumi", sing nemokake akeh cacah 240 partikel mikroplastik saben meter kubik es laut Artik. Sampeyan bisa dikandhakake manawa mikroplastika wis nyebar ing kabeh sistem laut.

Plastik mikro, "pembunuh sing ora katon" sing mbebayani lingkungan global 3

Plastik sampah ing banyu laut (gambar saka jaringan)

Mikroplastika bisa nyebar ing segara bebarengan karo arus samodra, ngganti lingkungan ekologis ing pesisir, lan mlebu ing rantai panganan laut, nyebabake planggaran urip. Amarga plastik-plastik cilik sithik malah angel diweruhi mripat wuda, dheweke dipangan benthik lan zooplankton ing segara. Banjur, iwak gedhe mangan iwak cilik, iwak cilik mangan udang, lan nalika lapisan ranté panganan kasebut bakal mlebu ing rantai panganan manungsa. Miturut data saka United Bank of Africa, luwih saka 250 ngambah produk plastik sing ditemokake ing sistem pencernaan organisme laut. Survei Institut Penyelidikan Zona Yantai Coastal Zona Akademi Ilmu Cina uga nuduhake yen mikroplastik ditemokake ing 90% luwih saka 20 conto iwak umume sing duwe nilai ekonomi sing dhuwur. Panaliten anyar nyatakake yen ing jerone segara sing jero nganti 1,800 meter, organisme segara ngetrapake plastik-plastik, nuduhake manawa efek elek saka plastik-plastik ing lingkungan global ora bisa dibayangke.
Ora mung samodra nanging uga plastik-plastik ing daratan wis mlebu ing rantai panganan. Ing wulan April taun iki, ilmuwan Meksiko Esperanza Huerta nemokake plastik-plastik ing lemah, ing lipas, kandhang pitik, lan weteng. Asalé saka asalé saka plastik sampah sing direncanakake. Pisanan dikonfirmasi yen plastik-plastik wis mlebu ing rantai panganan terestrial. Bubar, agensi AS nganakake luwih saka 150 tes banyu tap ing kutha ing saindenging jagad. Asil nuduhake yen 83% banyu tunyuk ngemot micro-plastik, nuduhake yen sumber banyu terrestrial uga kena pengaruh saka plastik-plastik. Uga wis dilaporake ing omah lan ing luar negeri yen plastik-plastik wis dideteksi ing produk kayata uyah, uyah segara, bir, lan madu. Mbok kontaminasi mikroplastika ono umume.
Ora mung ngrusak lingkungan, nanging plastik-plastik uga luwih mbebayani kanggo safety bio.
Bagéyan saka plastik-plastik asalé saka produk plastik, sing bisa ngeculake bahan beracun lan mbebayani lan nyebabake karusakan langsung menyang lingkungan segara. Lumahing mikrofon uga lancar kanggo logam abot lan adsorbant organik sing terus-terusan ing segara, kayata pestisida, retardants api, biphenyl polychlorinated, lan liya-liyane, sing nyebabake bahaya kimia menyang lingkungan ekologis kanthi arus samodra. Mikroplastika ditelan kanthi cepet dening organisme laut lan nglumpukake ing tanduran akuatik, mbebayani urip segara. Penelitian ilmiah wis ngonfirmasi yen polusi mikro-plastik ing samodra duwe pengaruh beda ing paningkatan, pangembangan, lan kemampuan kanggo uwal mungsuh lan jenis baka. Uga mikroplastika minangka operator bisa nggawa spesies asing lan patogen potensial sing mbebayani stabilitas ekosistem laut.
Apa sing luwih nggumunake yaiku plastik-plastik bakal ngliwati rantai panganan laut, lan pungkasane mlebu rantai panganan manungsa nyebabake ancaman kesehatan lan keamanan manungsa. Sanajan kerusakan tepat plastik-plastik kanggo kesehatan manungsa durung dikonfirmasi, analog menyang PM2.5, ora dikecualekake partikel mikro-plastik lan ukuran nano bisa mlebu ing sistem sirkulasi manungsa. Yen intake jangka panjang plastik bisa uga nyebabake sawetara klumpukan bahan kimia ing awak manungsa ora cocog kanggo kesehatan manungsa. Mesthi, iki mung spekulasi yen pengaruh mikroplastika ing ekologi lan kesehatan manungsa mbutuhake sinau luwih lanjut.

Plastik mikro, "pembunuh sing ora katon" sing cilaka lingkungan 4

Pantai sing polusi lan iwak mati (gambar saka web)

Ngadhepi prewangan saka plastik plastik ing segara, kepiye cara nguatake pemantauan lan pencegahan, jagad iki aktif tumindak.
Kaya sing wis dingerteni sadurunge, Perserikatan Bangsa-Bangsa Bersatu ngelingake sampah plastik lan wis menehi perhatian marang plastik-plastik wiwit taun 2014. Ing wulan Mei 2016, UNEP ngluncurake laporan penilaian global babagan polusi mikroplastika laut lan negesake negara-negara pesisir kanggo ngiyatake riset ilmiah. lan pangembangan mikroplastik segara sanalika bisa. Ing wulan Juni 2017, Konferensi Samudera PBB pisanan nganggo dokumen "Samudera, Kita Future: Call to Action," ngundang negara-negara nyuda panggunaan plastik, nyegah lan nyuda macem-macem polusi laut kayata plastik lan mikroplastika.
Microbeads plastik digunakake ing produk kimia saben dina lan uga sumber mikroplastik sing penting. Saiki, negara-negara wis nglarang panggunaan mikrobiads ing kosmetik. Negara pisanan sing nglarang larangan microbeads ing kosmetik yaiku Amerika Serikat. Ing Desember 2015, Obama mlebu "Undhang-undhang Waters Mutiara," sing nyatakake wiwit tanggal 1 Juli 2017, kabeh produsen ora kudu ngasilake kosmetik sing ngemot mikrobiads plastik. Dilarang ngenalake produk kaya ngono ing 1 Juli 2018. Kanada, Selandia Anyar, lan Korea Selatan uga ngenalake larangan sing padha.
Ing Eropa, ing Desember 2014, Austria, Belgia, Luksemburg, Walanda lan Swedia nerbitake uji gabungan sing njaluk larangan nggunakake microbeads plastik ing produk perawatan pribadi. Ing tanggal 21 Oktober 2015, Asosiasi Eropa kanggo Kosmetik lan Perawatan Diri (Kosmetik Eropa) nyaranake supaya partikel plastik ditambahake kanggo mbuwang kosmetik lan produk perawatan pribadi kanggo scrubbing lan reresik ing taun 2020. tanggal 23 Juni taun iki, Komisi Eropa ngetokake standar sing diowahi kanggo enem klompok produk pencuci ing EU Ecolabel, lan kabeh para pencuci sing dianugerahi EU Ecolabel ora bakal ngemot manik plastik. Ana uga sawetara tagihan sing gegandhengan ing negara-negara Uni Eropa. Ing wulan September taun iki, Inggris nerbitake rancangan undang-undang babagan larangan larangan mikroba plastik ing kosmetik lan produk liyane. Ing taun 2018, panggunaan mikroba plastik ing produk pangayoman bakal dilarang kanthi total.
Minangka pabrikan kosmetik, raksasa kimia saben dina kayata Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Unilever lan Estee Lauder kabeh ujar manawa bakal metu gelombang mikroba plastik ing produk perawatan pribadi. Kajaba kanggo Unilever, prakiraan liya isih njupuk siji nganti rong taun. Saliyane mbatesi mikroba ing sektor kosmetik, nomer loro, kanthi aktif promosi panggunaan plastik biodegradable kanggo nyuda polusi plastik. Kanggo inisiatif utama liyane kanggo ngalangi mikroplastika saka sumber kasebut, misale jek ora akeh.

Plastik mikro, "pembunuh sing ora katon" sing cilaka lingkungan 5

Produk perawatan mikrosmos (gambar saka Internet)

China minangka produsen lan konsumen plastik paling gedhe ing donya, lan polusi mikro-plastik nyebabake ancaman ekosistem laut China. Nanging, riset domestik sing relevan diwiwiti pungkasan, lan teknologi pemantauan sing cocog isih durung sampurna. Saiki, masarakat ora ngerti cukup babagan plastik-plastik lan ora ngreti bahaya kasebut. Nanging, pamrentah China wis menehi perhatian marang polusi mikro-plastik lan ngluncurake tumindak. Wiwit taun 2007, China miwiti ngawasi rutin lebu laut, kalebu sampah plastik. Wiwit taun 2016, China wiwit ngawasi mikro-plastik ing banyu pesisir. Kanggo pisanan taun iki, pemantauan micro-plastik ditindakake ing Artik lan Pasifik Wétan.
Proyek riset lan pangembangan nasional sing penting "Pemantauan micro-plastik lan panaliten teknologi pangembangan efek ekologi lingkungan" uga wis miwiti riset, kanthi investasi 16 yuta yuan. Bubar, "Pusat Penyelidikan Limbah Laut lan Mikroplastika" diadegake ing Pusat Pemantauan Lingkungan Lautan Nasional kanggo teknologi teknologi, metode lan manajemen konteks sing ana gandhengane karo sampah laut lan pengawasan plastik-plastik. Ahli-ahli Tionghoa wis bola-bali ngundang negara supaya ngetokake undang-undang lan peraturan sing relevan sanalika bisa, lan kanthi jelas nglarang penambahan mikroba kanggo produk kimia saben dinane. Mesthine, dibandhingake kerumitan lan keruwetan masalah polusi mikro-plastik, karya ing ndhuwur isih cukup saka cukup. Iki isih perlu kanggo nambah intensitas lan njupuk luwih akeh cara kanggo ngatasi.
Plastik mikro, minangka sumber polusi sing ana ing segara lan uga lingkungan global, ora pati penting lan malah ora pati ngerti. Nanging, kanthi ora sengaja ngganti segara lan uga lingkungan ekologis global, nyebabake cilaka lingkungane lan mengaruhi kasugihan saka barang sing isih urip. Bhinéka uga nyebabake ancaman signifikan kanggo kesehatan manungsa. Wayahe kanggo ngadhepi bebaya micro-plastik! Sampeyan uga ngarep-arep supaya kabeh sektor masarakat bisa kerja sama kanggo nyuda sampah plastik, ngalangi panyebaran plastik plastik, lan njaga urip segara kalebu omah sing apik dhewe manungsa.

Maringi Balesan

Alamat email Sampéyan ora dijedulne utāwā dikatonke. Ros sing kudu diisi ānā tandané *

jv_IDBasa Jawa
en_USEnglish zh_CN简体中文 es_ESEspañol hi_INहिन्दी arالعربية pt_BRPortuguês do Brasil ru_RUРусский ja日本語 de_DEDeutsch ko_KR한국어 fr_FRFrançais tr_TRTürkçe pl_PLPolski viTiếng Việt jv_IDBasa Jawa