Percetakan telung dimensi (3DP), uga dikenal minangka manufaktur aditif, teknologi prototyping kanthi cepet, teknologi pembentuk gratis, dll, adhedhasar prinsip diskret-tumpukan, nggunakake layering komputer lan teknik cetakan superposisi. Bahan ditambahake lapisan kanthi lapisan supaya bisa dadi solid 3D. Wiwit konsep teknologi percetakan 3D pisanan diusulake dening Charles W. Hull ing taun 1986, percetakan 3D wis ngrampungake kabeh lapisan lan nggawe inovasi, ngasilake manufaktur global amarga keuntungan unik ing tliti, presisi pribadi lan konstruksi bentuk kompleks. . Pangowahan industri. Percetakan 3D Biologi minangka aplikasi salib teknologi percetakan 3D ing bidang biomedicine, sing nduweni makna riset sing penting lan prospek aplikasi. Teknologi percetakan 3D bisa digunakake kanggo nggawe model standar, uga stor bedah sing disesuaikan kanggo pasien. Cacat balung pasien diindai nganggo teknik imaging medis kayata tomografi sing diitung (CT) utawa résonansi magnetik nuklir (MRI) kanggo entuk model stent sing dikarepake, sing banjur dicithak nganggo printer telung dimensi. Iki angel ditindakake kanthi teknik ngecor tradisional. Ing taun-taun pungkasan, teknologi cetak 3D wis akeh digunakake ing lapangan medis, kalebu transasi kraniofacial, pemulihan makutha, piranti prostetik, peralatan medis, model bedah, percetakan organ, model pangiriman obat, stén rekayasa jaringan balung, lan sapiturute [1]. Teknologi percetakan 3D wis narik kawigatosan para peneliti amarga bisa diatur, struktural lan pore control, lan kemampuan kanggo nyusun pirang-pirang bahan. Tren iki uga wis menehi inspirasi akeh panemuan karo perawatan lan piranti terobosan.

Sabanjure kita bakal rinci babagan biomaterial sing saiki kasedhiya kanggo printing 3D ing bidang teknik jaringan tulang, kalebu kekuwatan lan kelemahane dhewe lan standar percetakan. Ing wektu sing padha, amarga macem-macem juru cetak bisa nyithak biomaterial sing beda, kita uga menehi ringkesan babagan jinis lan prinsip cetak 3D. Muga-muga review iki bakal nyengkuyung luwih akeh tim riset kanggo nggawe biomaterial anyar, lan pungkasane nggawe teknologi percetakan 3D luwih maju ing bidang teknik jaringan tulang.

1. Pambuka kanggo klasifikasi teknologi 3D cetak

Biomaterial bisa dicithak utawa ora ana gandhengane karo mesin 3D sing digunakake. Printer macem-macem duwe syarat materi sing beda. Ing bidang biomedicine, printer utama sing digunakake dipérang dadi papat jinis: teknologi percetakan stereo fotok, teknologi percetakan deposisi, teknologi sintering laser selektif, lan teknologi extrurry langsung.
Deposisi lan teknik extrur slurry langsung yaiku rong cara sing biasa digunakake kanggo nyiapake scaffold teknik jaringan jaringan. Sawetara pasta sing dicithak langsung yaiku solusi polimer sing dicampur karo banyu utawa pelarut sing mandheg murah (dichloromethane (DCM), dimethyl sulfoxide (DMSO), sawetara yaiku solusi polimer sing evaporate kanthi cepet sawise ekstrusi, utawa Sawetara hydrogels nahan struktur asli sawise ekstrusi. dibentuk nganggo percetakan telung dimensi bisa dipertahake kanthi tumindak thixotropic, sensing suhu, utawa penghubung silang sawise ekstrusi .. Kanggo pemecatan sekaligus lan percetakan langsung.Résolusi bisa nganti 25 microns ing pesawat XY, lan lapisan kekandelan iku 200-500 micron [2]. Umumé, loro cara kasebut duwe masalah nalika nyithak model sing ora disokong utawa ditarik kanthi dawa. filamen ora duwe kekuwatan cukup kanggo nyengkuyung langsung, mula ana keruntuhan utawa runtuh lengkap. Kanggo ngrampungake masalah iki, kadhangkala materi sing diisi ditambahake sajrone proses percetakan, sawise dicithak rampung. kalori ing suhu sing dhuwur.
Teknologi percetakan 3D partikel wis digunakake ing prototyping industri, kalebu teknologi pemendapan sin sin laser laser lan teknologi adesion partikel, sing ora mung menehi polimer, keramik, logam lan komposit, nanging uga menehi unik utawa struktur sing rumit. Sinter laser sing selektif nggunakake laser kanthi orientasi spesifik kanggo nggawa partikel polimer utawa logam ing ndhuwur lebur, saéngga lebur partikel kasebut. Rasuk laser dilapisi miturut model komputer, lan partikel kasebut dilebur saka ndhuwur, lan langkah iki diulang maneh supaya bisa nggayuh asil pungkasan [3]. Teknologi laser sing selektif luwih alon kanggo dibangun, luwih larang, lan mbutuhake panggunaan akeh materi, nanging kemampuane kanggo mbentuk pirang-pirang bahan ing alat mesin siji isih dadi kejutan ing akeh wilayah manufaktur. Teknologi ikatan partikel uga dikenal minangka teknologi sintering laser non-arah, lan prinsip utami padha karo teknologi sintering laser selektif. Nanging, ora kaya partikel lebur partikel, teknik ikatan partikel nggunakake solusi pengikat cairan kanggo ikatan partikel banjur diwenehi solid telung dimensi kanthi kalkulasi suhu sing dhuwur. Teknik sin laser laser sing dipilih lan teknik adhesion partikel wis digunakake ing teknik jaringan hard kayata orthopedics utawa operasi oral.
Stereolithografi yaiku proses mbentuk sinar ultraviolet utawa lampu laser kanthi polimer cairan photopolymerizatif kanggo mbentuk film polimer sing tunggal. Sawise polimerisasi, landasan diturunake menyang solusi supaya resin anyar bisa mili ing permukaan sing dicithak lan polimerisasi ing ndhuwur. Antarane kabeh teknologi percetakan, lithografi stereo nduweni resolusi paling dhuwur, resolusi lithografi stereo tradisional tekan 25 mikron, dene lithografi stereo skala skala dhuwur lan lithografi stereo kanthi tliti dhuwur duwe resolusi micron tunggal [4]]. Nanging, amarga stereolithografi, mung bisa digandhengake ing sangisore lampu sinar ultraviolet, sifat-sifat pasca lengkap, kekurangan sifat mekanik sing tepat, resin gampang diblokir ing pungkasan, lan sing paling penting ora fase biologis sing relevan sing bisa digunakake kanggo stereolithografi . Bahan-bahan capacitive lan biodegradable ndadekake kekurangan ruang kanggo pembangunan ing lapangan medis. Nanging, ing taun-taun pungkasan, panemuan sawetara biomaterial crosslinkable alami utawa sintetis wis nyedhiyakake kesempatan sing apik kanggo aplikasi stereolithografi ing bidang teknik jaringan [5].
Gambar 1 Cara nyithak kuping [6]

2. Klasifikasi bahan telung biosedical percetakan

Sajrone sepuluh taun kepungkur, teknologi cetak 3D wis dikembangake kanthi cepet, sing uga wis bisa digunakake ing pirang-pirang lapangan anyar, lan wis narik kawigaten peralatan medis lan teknik jaringan. Amarga percetakan 3D bisa nggawe produk medis khusus kanggo pasien kanthi wektu sing cendhak lan murah, iki uga nggawe teknologi 3D percetakan duwe prospek pangembangan gedhe ing jaman medis pribadi sing bakal teka. Saiki, ana akeh bahan biologis kanggo nyiyapake perencah teknik jaringan balung utawa produk medis liyane kanthi nggunakake percetakan telung dimensi. Ing sesi iki, kita bakal menehi ringkesan babagan materi sing dibutuhake kanggo teknologi cetak sing beda-beda , lan nyorot biomaterial sing wis ditrapake lan kaluwihan lan kekurangane.

2.1 Slurry dhasar keramik

Keramik aktif biomedis cocog kanggo bahan perbaikan balung bionik kanthi nyonto fase mineral, struktur lan sifat-sifat mekanik balung alami. Saiki angel kanggo langsung nyetak bahan keramik kanthi nggunakake mesin 3D amarga bahan keramik cair cacahe kurang lan titik leleh kasebut adoh banget karo kisaran sing bisa nggawe percakapan deposisi bisa tahan. Kajaba iku, bahan keramik ora cocog kanggo nyithak teknologi percetakan telung dimensi amarga kurang properti photosensitive. Sampeyan uga angel nyithak kepadatan dhuwur lan struktur keropos kanthi nggunakake sistem percetakan sin Sin laser. Teknologi percetakan langsung 3D saiki dadi cara sing paling janjeni kanggo nyithak bahan keramik. Bubuk keramik kudu duwe ukuran partikel sing cocog (biasane 10-150 microns) lan solusi ikatan sing cocog supaya gampang dicithak. Nguncalake [7].
Bubuk hidroksiapatite digunakake ing percetakan telung dimensi, sing ana gandhengane karo jumlah kalsium fosfat ing fase mineral. Solusi polyacrylic ditabuh menyang lapisan bubuk HA kanthi lapisan, disusul sintering kanggo ngrampungake proses ngobati, supaya kita entuk gandungan hydroxyapatite. Liwat sintering, kekuwatan kompresif (0.5-12Mpa) bisa nyukupi syarat minimal balung pembatalan manungsa. Iki ditrapake dadi model mouse, lan sawise 8 minggu, pambentukan balung anyar diwiwiti ing pinggir stent, lan osteoid lan pembuluh getih tuwuh ing njero. Nanging, sanajan kinerja banget ing scaffold balung gawean, isih adoh saka standar panggunaan klinis [8]. Bioglass minangka agregat silikat sing molekul internal disusun kanthi acak. Komponen ing materi bisa ijolan utawa reaksi karo komponen ing awak sing dadi bahan sing cocog karo organisme kasebut dhewe. Peneliti nindakake sawetara studi ing kaca bioaktif liwat eksperimen sel lan kewan, lan nemokake yen bioglass nduweni kemudharan diri sing unggul, lan produk ion kasebut bisa ningkatake proliferasi lan bedane osteoblast lan ngaktifake ekspresi gen osteogenik. Kanggo nambani kelainan cacat balung gegayuhan kanthi efektif, Lu et al [9] nyiyapake bioplasi mesoporik magnetik nanopartikel sing diowahi lan dicampur karo chitosan kanggo nyiapake scaffold komposit. Plancongan komposit nduweni regenerasi balung lan fungsi terapi foto foto, lan nduweni nilai aplikasi sing apik kanggo perawatan cacat balung sing ana gandhengane.
Gambar 2 Balung Ponggawa superelastik [10]

2.1 Bahan polimer biomedis

Bahan percetakan polimer medis duwe situs pangolahan sing apik, bisa ditrapake ing macem-macem mode percetakan, lan duwe biokompatibilitas lan kemudharan sing apik, ndadekake dheweke dadi tenaga utama ing biomaterial percetakan 3D. Teknik percetakan beda-beda mbutuhake parameter percetakan materi sing beda supaya bisa disetel. Contone, percetakan pemuangan sekring nggunakake bahan polimer termoplastik, sing bisa dicithak kanthi mung narik bahan mentah dadi bentuk filamen, nanging diameteripun biasane udakara 1,75 mm, lan nduwe properti konversi solusi padat sing cepet kanggo mesthekake yen dipasuki Nyawiji cepet sadurunge metu lan bisa digawe adhem kanthi cepet sawise ekstrusi. Teknologi percetakan telung dimensi mbutuhake slurry ing negara cair lan duwe fotosensitif.
Saiki, bahan polimer percetakan telung dimensi sing paling akeh yaiku bahan poliesterester alifatik sing degradable, kayata asam polylactic (PLA) lan polycaprolactone (PCL). Polycaprolactone yaiku polimer semi-kristal sing nate ditinggalake nganti kenaikan teknik jaringan lan percetakan 3D, lan PCL sepisan maneh ing panggung sejarah. Polycaprolactone duweni sifat rheologis lan sifat-sifat viscoelastik nalika digawe panas, dadi salah sawijining bahan sing paling penting kanggo para pamrentah adhedhasar pemendharan sing dirumus. Polycaprolactone stabil ing awak nganti nem wulan, banjur diturunake kanthi mandhuwur, lan produk sampingan ora beracun lan ora mbebayani kanggo awak manungsa. Asam polylactic minangka polyester thermoplastic alifatic polyester kanthi biokompatibilitas lan biodegradabilitas sing apik. Nanging, amarga pengurangan asam polylactic diraih kanthi hidrolisis ikatan ester, pelepasan asam laktik nyebabake penurunan nilai pH ing lingkungan cairan awak sekitar. Produk-produk asam iki cenderung ngalami inflamasi jaringan lan matine sel. Kanggo nambah masalah iki, peneliti nggabungake asam polylactic karo bioceramics kanggo nyiapake scaffold komposit kanggo nambah bioresponsiveness lan ngrusak pembentukan lingkungan asam. Ion et al [11] nggunakake teknik percetakan 3D kanggo nggawe struktur komposit karbonatite-wollastonite / asam polylactic (AW / PLA) sing cocog karo sifat balung kortikal lan pembatalan. Asil eksperimen sel vitro nuduhake perangan komposit AW / PLA kanthi efektif bisa ningkatake proliferasi lan bedhane osteogenik saka sel batang mesenchymal sumsum balung. Ing model kekurangan tengkorak tikus, perancah komposit nuduhake osseointegration sing apik lan kemampuan kanggo promosi pambentukan balung anyar.
Saliyane PLA lan PCL, polipropilena (PPF) minangka salah sawijining bahan polimer biodegradable lan fotokopi sing bisa ditrapake ing fotokopi. Biasane, tempel sing dicithak dicampur karo pelarut DEF diethyl fumarate, lan fotoinitiator uga ditambah. Keluwesan solusi lan rasio PPF menyang DEF duwe pengaruh gedhe ing proses percetakan lan sifat-sifat mekanik. Polyzeretherketone (PEEK) mung bisa dibentuk kanthi teknologi percetakan sin sin laser laser amarga titik leleh 350 ° C. Nanging, titik leleh sing dhuwur uga menehi resistensi panas PEEK, sing ndadekake stabil nalika sterilisasi uap suhu dhuwur. Nanging, minangka bahan biologis, PPEK kurang osseointegration luwih becik kanggo mesin jaringan lan ora bisa dikombinasikake kanthi balung alami, saengga gampang nyebabake reaksi sing nolak, lan regane larang regane [12].

2.3 slurry hydrogel

Hidrogel yaiku polimer sing dibentuk dening crosslinking kimia utawa penyambungan fisik polimer sing larut banyu, nduweni struktur jaringan silang telung dimensi, lan uga ngemot banyu sing akeh. Hidrogel duwe sipat kekuatan luwes, degradabilitas, modifikasi fungsional, lan liya-liyane, lan bisa digunakake minangka bahan alus kanggo niru microenvironment saka matriks ekstrasel, sing ndadekake hydrogel duwe prospek aplikasi sing amba ing lapangan medis. Bisa digunakake kanggo nyiapake perangan teknik jaringan loro utawa telu dimensi lan ngeculake obat-obatan. Pasta hydrogel sing dicithak kanthi dimensi biasane dipérang dadi telung kategori: siji disiapake saka polimer alami, kayata alginate, agar, gelatin, selulosa, kolagen, fibroin sutra, asam hyaluronic, dll. Salah siji jinis disiapake saka polimer sintetik kayata minangka polyacrylamide, polyurethane, polyethylene glikol, lsp; sisih liya yaiku komposisi slurry adhedhasar hydrogel dumadi saka polimer sintetik lan polimer alami.
Antarane polimer sintetik sing larut banyu, alkohol polyvinyl medical (PVA) digunakake ing bidang teknik jaringan. PVA nduwe biokompatibilitas sing apik, ora beracun lan gampang dilirwakake, bisa dibubarake ing banyu ing suhu 95 ° C, nggawe gel, lan nduwe viskositas sing dhuwur. Zhang et al [13] nyiapake scaffold MBG / PVA kanthi pori sing gegandhengan. Kajaba saka PVA kanthi signifikan ningkatake kekuwatane bahan kasebut. Eksperimen kewan sing nggunakake model cacat balung tikus uga nuduhake yen scaffold MBG / PVA duwe kegiatan osteoinduktif banget lan promosi pambentukan tulang lan angiogenesis anyar ing cacat balung.
Saiki, wis akeh eksperimen ing endi sel sing dikepengini karo bioscaffold sing dicithak 3D. Asil uga nuduhake manawa sel bisa urip ing macem-macem scaffold telung dimensi lan luwih apik tinimbang budaya loro dimensi biasa. Nanging iki mung efek sel lan bahan loro, lan ora nyelehake sel langsung ing sistem cetak. Campuran langsung sel karo tempel kanggo dicithak minangka ide anyar uga wis narik kawigaten para peneliti. Hidrogen alami duwe cytocompatibility apik. Komposisi kasebut padha karo matriks ekstrasel, lan kemampuan kanggo netepi protein lan sel ing permukaan lemah, lan meh ora ana pengaruh ing proses metabolisme sel. Sampeyan bisa mbungkus sel, nutrisi transportasi lan metabolit rahasia. Andrea et al. [14] formulasi formulasi bio-tinta jinis I kolagen lan asam hyaluronik ing macem-macem proporsi, lan nemtokake formulasi optimal sing ngidini bioprinting nalika ndhukung kegiatan biologis lan ndhukung interaksi sel-matrix. . Dheweke nggunakake formulasi kanggo nggawe jaringan ati 3D sing ngemot hepatosit primer manungsa lan sel stok hepatik lan nguji efek asetaminophen, keracunan ati sing umum. Asil nuduhake manawa kombinasi kolil metil metacrylate lan thiol hyaluronic ngasilake bio-tinta bio sing bisa dicithak sing ngatur pertumbuhan sel mesenchymal lan nambani obat-obatan. Duwe reaksi sing tepat.
Gambar 3 Bioprinting Cell

3. Kesimpulan lan prospek

Teknologi percetakan telung dimensi nduweni prospek aplikasi sing apik, nanging isih akeh masalah sing bisa ditanggulangi minangka anggota utama lapangan biomedis. Salah sawijining masalah ana watesan watesan kemampuan printer 3D dhewe. Sanajan kecepatan percetakan lan akurasi wis saya tambah apik, mula akeh masalah, nanging isih ora bisa nampa level sing paling apik. Masalah utama liyane yaiku watesan saka biomaterial alternatif. Sanajan akeh bahan sing bisa dicithak duwe kaluwihane dhewe, bahan sing digunakake kanggo transplantasi kudu nyukupi syarat-syarat kahanan fisiologis lan menehi respon sing apik kanggo awak manungsa. Umumé, bahan ortopedi sing cocog mbutuhake karakteristik ing ngisor iki: (1) printability, (2) biocompatibility, (3) sifat mekanik sing apik, (4) degradabilitas sing apik, lan (5) produk. Ora beracun lan ora bisa dirusak, (6) sipat biomimetik jaringan sing apik. Printer macem-macem jinis duwe syarat materi sing beda-beda, lan karakteristik kasebut kadhang angel kanggo dirampungake kanthi lengkap. Contone, ing rékayasa jaringan tulang, ing tangan siji, materi perencah kekuatan dibutuhake kanggo nyukupi wutah lan beban osteoblast, nanging iki uga nyebabake masalah kesulitan tumrap penguraian scaffold. Sawetara bahan sing alus kanthi kekiyatan gampang dicithak lan gampang diremehake, nanging ora bisa ditrapake ing bagean sing ngemot. Umumé, pasta sing dicithak telung dimensi digunakake ing kolom balung lan tulang rawan amarga kekerasan dhewe lan jarak balung alam. Utami, pilihan biomaterial yaiku ngimbangi prestasine kanggo nggayuh materi sing dikarepake.
Polio bio-slurry ditliti sacara ekstra, utamane kanggo elastomer murah kayata PLA lan PCL. Bahan kasebut nduweni biokompatibilitas lan sifat-sifat mekanik lan digunakake minangka bahan substrat. Kajaba iku, ing panaliten ing ngarep, perhatian kudu dibayar babagan kemudharan, brittleness lan cytocompatibility bahan polimer. Bahan keramik, kayata HA lan β-TCP, umume dianggep minangka bahan sing cocog kanggo scaffold engineering teknik jaringan, lan saiki saya digunakake ing sinau komposit keramik lan polimer. Kajaba saka bahan keramik bisa ditingkatake. Kekuwatan stent lan sipat biologis komposit. Perkembangan hydrogel bio-slurry lan sistem percetakan wis nyedhaki kita menyang percetakan sistem model multi-fungsi, sel-dipasang, lan kita ngarep-arep manawa percetakan organ bisa sedina. Proses iki diwiwiti kanthi panaliten slurry hidrogen. Pungkasan, yen teknologi percetakan 3D kudu ditrapake ing lapangan medis, cara nindakake produksi massal, carane ngontrol kualitas, lan cara ngatasi alangan manajemen, kabeh masalah sing kudu diatasi. Sanajan dalan ngarep dawa lan dawa, percetakan 3D akhire bakal sumunar ing bidang teknik lan obat jaringan!
Cathetan
[1] Murphy SV, Atala A. bioprinting 3D jaringan lan organ [J]. Bioteknologi Alam, 2014, 32 (8): 773-785.
[2] Guvendiren M, Molde J, Soares RMD, et al. Merancang Biomaterial kanggo 3D Printing [J]. Ilmu & Teknik Biomaterial ACS, 2016.
[3] Vermeulen M, Claessens T, Van Der Smissen, Van Holsbeke, De Backer, Van Ransbeeck, Verdonck. Pabrik model saluran napas sing diakses khusus pasien kanthi model pemecatan sekring. Jurnal Protidyping Rapid 2013, 19 (5), 312−318.
[4] Bertrand P, Bayle F, Combe C, Goeuriot P, Smurov I. Produksi komponen keramik kanthi sintering laser sing selektif. Appl. Surf. Sci. 2007, 254 (4), 989−992.
[5] Derby B. Nyithak lan prototipe saka jaringan lan perancah [J]. Ilmu, 2012, 338 (6109): 921-6.
[6] Kang, H.-W .; Lee, SJ; Ko, IK; Kengla, C .; Yoo, JJ; Atala, A. Sistem bioprinting 3D kanggo ngasilake konstruk jaringan skala manungsa kanthi integritas struktural. Nat. Biotechnol. 2016, 34 (3), 312−319.
[7] Xiaoyu Du, Shengyang Fu, Yufang Zhu. Percetakan 3D saka ska basis keramik 3D kanggo engineering jaringan balung: ringkesan. Jurnal bahan kimia B, 2018,6: 4397-4412.
[8] Fierz FC, Beckmann F, Huser M, lsp. Morfologi saka scaffold hydroxyapatite dicithak 3D anisotropic. Biomaterial, 2008, 29 (28), 3799−3806.
[9] Jiawei Lu, Fan Yang, Qinfei Ke, Xuetao Xie, Yaping Guo. Plancongan nanopartikel magnetik sing diowahi-keropos kanggo regenerasi balung lan terapi fototerapi nglawan tumor. Nanomedicine, 2018, 14 (3) : 811-822
[10] AE Jakus, AL Rutz, SW Jordan, A. Kannan, SM Mitchell, C. Yun, KD Koube, SC Yoo, HE Whiteley, CP Richter, RD Galiano, WK Hsu, SR Bursa, EL Hsu, RN Shah, "Balung" Hyperelastic:: A akeh Versatile, wutah faktor, wutah, osteoregenerative, scalable, lan bedah loropaken biomaterial, Sci Transl Med, 2016, 8: 358.
[11] Struktur komposit Ion Tcacencu, Natacha Rodrigues, Naif Alharbi, Matthew Benning, lsp. Osseointegration of porous apatite-wollastonite lan poly (lactic) komposisi komposit digawe nganggo teknik percetakan 3D. Mater Sci Eng C Mater Biol Appl, 2018, 90: 1-7.
[12] Hoath S. D, Vadillo D. C, Harlen O. G, McIlroy C, Morrison N. F, Hsiao W. K, Tuladhar T. R, Jung S, Martin G. D, Hutchings IM Inkjet percetakan kanthi lemah Solusi polimer elastis. J. Non-Newtonian Flu Mech. 2014, 205,1−10.
[13] Zhang, JH; Zhao, SC; Zhu, YF; Huang, YJ; Zhu, M .; Tao, CL; Zhang, CQ Cithakan telung dimensi strontiumcontaining kaca monopoli bioaktif kanggo regenerasi balung. Biosater Acta. 2014, 10 (5), 2269−2281.
[14] Andrea Mazzocchi, Mahesh Devarasetty, Richard Huntwork, Shay Soker, Aleksander Skardal. Optimisasi bioink hibrid I-hyaluronan jinis kanggo microen lingkungan 3D bioprinted. Biofabrication, 2018, 11 (1) : 015003.

Maringi Balesan

Alamat email Sampéyan ora dijedulne utāwā dikatonke. Ros sing kudu diisi ānā tandané *

jv_IDBasa Jawa