Pambuka

Biasane, bahan logam yaiku polikerik sing dumadi saka pirang-pirang biji-bijian kristal. Nalika orientasi gandum saka polycrystal dipusatake ing bidang referensi tartamtu (utawa arah) saka bahan makroskopis, mula diarani orientasi, lan teksture yaiku orientasi sing disenengi saka polycrystals. Minangka pangerten sing amba, fenomena orientasi gandum nyimpang saka distribusi acak ing polycrystal bisa diarani tektur.
Ing bahan logam, kedadeyan fénoména tekstur universal. Suhu suhu eksternal, lapangan elektromagnetik, lapangan galur lan anisotropi ing njero kristal bisa nyebabake tekstur. Contone, orientasi gandum sing disenengi sajrone ubah bentuk yaiku permukaan / slip slip kristal lan efek wayahe sajrone reget. asil saka. Bahan industri umume duwe tekstur pemutus, tekstur ubah bentuk, tekstur rekabentukisasi lan tekstur pangowahan fase, ing antarane tekstur deformasi lan tekstur rekrutalisasi sinau maneh.
Perwakilan Tekstur

(1) Katrangan orientasi kristal lan jinis tekstur umum

Orientasi kristal sing diarani nuduhake telu poros kristal (kayata [100], [010], [001] sumbu) ing sistem koordinat referensi sing diwenehi (kayata arah RD, arah lateral TD lan normal ND ing plat gulung) Orientasi relatif ing. Nalika sejatine nggambarake orientasi kristal, bingkai referensi beda disetel amarga kahanan ubah bentuk sing beda. Contone, kanggo deformasi gulung sing paling umum, telung poros pigura referensi biasane disetel menyang arah gulung (RD) lan permukaan gulung. Arah (ND) lan arah transversal lembaran sing digulung, yaiku arah sing arah menyang arah gulung (TD), kanthi orientasi ditunjuk minangka (110) [1-12], nuduhake (110) pesawat sel unit ing wektu iki. Selaras karo permukaan sing mbalek, arah [1-12] sajajar karo arah gulung.
Jinis tekstur utamane gumantung saka sifat logam lan metode pangolahan, lan liya-liyane, ing antarane, ana tekstur gulung, tektur teken lan liya-liyane. Tekstur sing rol yaiku tekstur sing dumadi sajrone ngowahi ubah. Iki ditondoi manawa pesawat kristal tartamtu {hkl} saben gandum dadi podo karo permukaan sing ana, lan arah sejajar karo arah gulung. Tekstur gulung biasane ditulis minangka {hkl} . Ubah bentuk lan ringkesan gambar sing ora disengajiki nyebabake arah pari-parian polycrystalline tartamtu meh podo karo arah regangan utawa nggambar. Tekstur sing dibentuk diarani tekstur sutra, uga diarani tekstur serat, podo karo ombak. Utawa orientasi kristal arah gambar.

(2) tokoh polar

Tokoh tiang minangka pola distribusi orientasi sing makili pesawat kristal {hkl} saben wiji ing materi sing bakal diuji ing peta unjuran kutub sing ngemot arah saka sistem koordinat sampel. Tokoh iki diarani tokoh kutub {hkl}. Angka 1 minangka tokoh kutub {111} saka aloi Cu-30%Zn sawise muter 96%. Bisa dingerteni saka analisis orientasi manawa komponen tekstur ing materi utamane tektur {110} <1-12>. Uga dikenal minangka tekstur tembaga.

Tekstur ing bahan logam lan efek ing situs 1

Gambar.1 {111} tokoh aloi saka Cu-30%Zn sawise guling 96%

(3) diagram polos kuwalik

Beda karo tokoh cagak, pola polong songsong yaiku grafik sing nggambarake distribusi spasial saka tampilan penampilan tartamtu saka materi polycrystalline sing padha karo materi ing sistem koordinat kristal. Telung poros sistem koordinat referensi umume njupuk telung poros kristal saka orientasi kristal utawa kurang indeks. Kanggo sistem kubik, amarga ana 24 simetri, mung bagean saka [001] - [101] - [111] sing dipilih. Nggambarake. Tokoh cagak kuwalik umume digunakake kanggo nggambarake tekstur sutra. Gambar 2 nuduhake angka cagak mbalikake baja karbon rendah sing dibunderake podo karo arah ND normal. Bisa dideleng manawa ana <111> lan <100> tenun sutra ing materi. Struktur.

Tekstur ing bahan logam lan efek ing situs 2

Gambar 2 diagram polos terbalik ND saka baja entheng panas sing digulung

(4) Fungsi distribusi orientasi

Tokoh polong lan polong nggunakake grafis loro dimensi kanggo nggambarake distribusi orientasi saka papan telung dimensi, lan kabeh duwe watesan. Kapadhetan distribusi f (g) orientasi spasial g (φ1, Φ, φ2) bisa nyebutake distribusi orientasi ing kabeh papan, sing diarani fungsi distribusi orientasi spasial (ODF). ODF yaiku angka telung dimensi sing diwilang saka distribusi kutub pola kutub. Amarga ora nggunakke diagram telung dimensi, umume diwakili dening bagean bagean sing tetep dening φ2. Gambar 3 nuduhake ODF saka aluminium murni industri sawise nggulung kadhemen kanthi deformasi 95%.

Tekstur ing bahan logam lan efek ing sifat 3

Gambar 3 diagram ODF saka aluminium murni industri sawise nggulung kadhemen kanthi deformasi 95%
Dampak tektur ing kinerja
Asil eksperimen sing akeh nuduhake manawa sipat bahan yaiku 20%-50% sing kena pengaruh tekstur, lan tekstur kasebut mengaruhi mekanik modulus elastis, rasio Poisson, kekuatan, kekerasan, plastik, sifat magnet, tindak tanduk, lan koefisien ekspansi linear. Kinerja lan sifat fisik, ing ngisor iki minangka conto efek tekstur ing sifat material.
Sing paling disinaoni yaiku pengaruh tekstur ing sifat mekanik statis saka materi. Gambar 4 nuduhake aloi magnesium komersial ngasilake tekstur pangkalan sing kuwat amarga pangaribawa proses welding gesekan gesekan, saengga bagian-bagian saka materi ditarik ing arah sing beda. Kinerja regeng nuduhake prabédan. Contone, ing kasus sampel sing diproses dening proses welding gesekan (FSP), kekuatan tensile materi ing arah ambane sampel, yaiku, arah transversal (TD), luwih signifikan tinimbang arah pangolahan. (PD), nuduhake anisotropi sing luar biasa.

Tekstur ing bahan logam lan efek ing situs 4

Fig.4 Sifat tegang saka orientasi conto sing beda sawise campuran wesi magnesium AZ31 ing negara asli lan welding aduk gesekan.
Tekstur uga mengaruhi sipat elastis ing materi. Angka 5 nuduhake efek tekstur ing modulasi elastis saka film emas. Katelu tokoh kasebut ing gambar kasebut nuduhake emas kristal tunggal ing sistem koordinat kristal. Tekstur film emas tanpa tekstur ing sistem koordinat sampel lan parameter modulus elastis film emas sing ngemot tekstur sutra ing sistem koordinat sampel, bisa dideleng yen tekstur kasebut ndadekake modulasi elastis saka anisotropik materi ing sadawane. Modulus materi sing elastis ing macem-macem arah nuduhake prabédan sing signifikan. Modulus materi sing anjal ing arah S3 yaiku 118 GPa, sing luwih dhuwur tinimbang modulus elastis 89,7 GPa ing arah S1 lan S2, lan nilai minimal modulus elastis yaiku ing sisihan S3. Arah kira-kira 40 derajat lan modulus mung 60 GPa.

Tekstur ing bahan logam lan efek ing sifat 5

5 Efek tektur ing modulasi elastis saka film emas
Prilaku korosi uga kena pengaruh tekstur. Gambar 6 nuduhake plot Nyquist spektrum impedansi titanium murni komersial sawise ngalami beda-beda deformasi sudut saluran sing padha. Cacah kaping deformasi beda-beda, lan mikrostruktur lan tekstur materi uga beda, bisa dideleng yen materi duwe resistensi korosi sing luwih apik nalika ora ngalami ubah bentuk (0 pass) ing negara wiwitan.

Tekstur ing bahan logam lan efek ing sifat 6

Efek ekstrusi sudut saluran witjaksono ing plot Nyquist spektrum impedansi titanium murni komersial
Prilaku keletihan materi ing siklus siklik dinamis uga kena pengaruh saka tekstur. Gambar 7 nuduhake prilaku lemes siklus rendah orientasi sing beda saka campuran magnesium sawise ubah bentuk ekstrusi bakal beda. Bisa dingerteni manawa ing kasus amplitudo total galur sing padha, urip keletihan materi ing arah RD umume luwih apik tinimbang urip lemes ing arah ND.

Tekstur ing bahan logam lan efek ing situs 7

7 Efek tektur kanggo tumindak keletihan siklus low bahan

Ringkesan

Ringkesan, anané tektur universal ing bahan logam. Intine tektur yaiku akeh pari-parian ora disebarake kanthi orientasi kanthi acak, sing kanthi alami ndadékaké anisotropi ing sipat bahan kasebut. Efek tektur ing sipat materiale ditliti supaya luwih nggunakake tektur ing materi kanggo ngatur sifat-sifat sing ana gandhengane.

Maringi Balesan

Alamat email Sampéyan ora dijedulne utāwā dikatonke. Ros sing kudu diisi ānā tandané *

jv_IDBasa Jawa
en_USEnglish zh_CN简体中文 es_ESEspañol hi_INहिन्दी arالعربية pt_BRPortuguês do Brasil ru_RUРусский ja日本語 de_DEDeutsch ko_KR한국어 fr_FRFrançais tr_TRTürkçe pl_PLPolski viTiếng Việt jv_IDBasa Jawa