Yen titik komponen kasebut ngalami stres gangguan gangguan sing cukup gedhe, retak dibentuk sawise siklus cukup, lan fénoména iki diarani lemes. Fraktur lemes yaiku penyebab utama kegagalan struktur teknik lan komponen. Ing aplikasi lan riset saiki, ana papat jinis metode tes keletihan utama:
1. Tekanan nominal lan cara ketegangan;
2. Cara stres lan ketegangan lokal;
3. Cara energi;
4. Metode mekanik patah.
Artikel iki ringkes ngenalake papat jinis metode lan aplikasi kasebut.

1. Cara stres nominal

Cara stres nominal yaiku metode ngetrapake tes stres sing dirating ing komponen standar, lan diklasifikasikake dadi stres stres lan lemes stres miturut hubungan antara tekanan siklik maksimum lan stres ngasilake.
Kaping pisanan, lemes stres wis ditepungi, sing ditetepake stres yen stres siklik maksimal kurang saka stres ngasilake Sy. Amarga tes stres lemes, urip materi luwih saka 104 kali, mula stres stres uga diarani lemes siklus. Miturut teori lemes stres, stres S saka bahan logam lan nomer N siklus kegagalan ora disebarke kanthi ora linear. Fungsi daya sing kasedhiya: njupuk logaritma:, utawa nggunakake eksponensial: njupuk logarithm kanggo makili, metode iki diarani metode SN. Asil dianalisis nggunakake kurva SN, utawa kurva p (tingkat slamet) -SN ing tes nyata.
Lemes stres umume digunakake kanggo kurva SN. Kaya sing ditampilake ing Gambar 1 lan Gambar 2, watesan lemes saka aloi magnesium AZ31B (rasio stres yaiku 0.1 lan urip sing kesel yaiku 107 sing cocog karo beban lemu) diuji kanthi metode ngangkat. Watesan kekesalan sampel aloi magnesium AZ31B ing angka kasebut yaiku 97.29 MPa.
Gambar 1. Tes kekeselen wesi magnesium AZ31B

Gambar 2. kurva uji coba biji magnesium AZ31B

Lemes kaku ditrapake kanggo nguji komponen komponen desain sing dhuwur, rendah. Definisi kasebut yaiku: yen stres siklus maksimal Smax luwih gedhe tinimbang stres hasil Sy, mula stres lemes. Tes stres lemes digunakake kanggo sinau komponen kanthi frekuensi dhuwur lan frekuensi rendah. Contone, sajrone layanan layanan pembuluh tekanan, jumlah siklus ana miturut 104. Mula, galur digunakake minangka deskripsi paramèter lemu. Lemes stres uga diarani lemes siklus.
Adhedhasar sarjana riset peneliti peneliti terusake teori ing ngisor iki, stres stres (ketegangan stres Rastglastik stres Remberg-Osgood).

Ing rumus, amplop galur εe, εp yaiku amplitudo galur plastik.
Ing tes galur simetris amplitudo sing terus-terusan, amarga ubah bentuk plastik saka bahan kasebut, stres ora bisa dikurangi dening jalur asli nalika galur wis suda, lan kurva stres-ketegangan. Kurva iki diarani gelung histeresis. Nalika jumlah siklus mundhak, stres ketegangan galur sing padha bakal nambah utawa nyuda. Tanggepan stres iki cocog karo owah-owahan diarani siklik utawa siklus lemes. Siklus cukup kanggo sawetara siklus, lan sawetara bahan bakal mbentuk gelung hysteresis stabil.
Ing keleten galur, kurva stres stres digunakake kanggo nggambarake pengerasan siklik utawa cenderung nglereske siklik. Kanggo bahan kanthi kurva gelung histeresis simetris, diarani bahan Massa.
Gambar ing ngisor iki nuduhake kurva σ-ε saka magnesium ZK60 dimuat ing arah gulung lan arah transversal. Ing arah lateral, fenomena pengerasan siklik jelas.
Gambar 3. ZK60A wesi magnesium mbukak ing kurva σ-ε

Angka 4. ZK60A wesi magnesium mbukak sadawane kurva ε-ε

2. Metode stres lan ketegangan lokal

Kanggo spesimen sing dicenthang lan komponen stres, stres stres lokal digunakake. Panaliti saiki nuduhake manawa kekeselen ing anggota minangka ketegangan maksimum lan stres lokal, lan konsep faktor konsentrasi stres diusulake. Iki cocog kanggo ngitung urip saka tatanan retak materi lan ramalan umur kekesalan komponen.
Teori sing diusulake dening metode stres lokal nduweni formula Neuber (formula konsentrasi stres)
Teori minner (téori karusakan kumulatif): Urip awak anggota ing stres pancet S yaiku N, banjur kerusakan liwat siklus yaiku:

Yen kena siklus ni ing siklus terus, Si karusakan total bisa ditetepake minangka:

Kritéria karusakan yaiku:

Aplikasi cara stres lokal ditampilake ing Gambar 5 lan Gambar 6.
Gambar 5. Ramalan urip lemes saka spesimen notched
Gambar 6. Ramalan leluh krenjang (tekanan krenjang lan peta distribusi titik tekanan)

Nyuda stres titik konsentrasi diitung miturut rumus ing ngisor iki:

Ngendi: Sf - stres sing padha karo urip lemes conto lemes
Gambar 6 Cara ngetang urip kren yaiku nambahi peta riwayat sejarah ing macem-macem titik uji coba lan input persamaan urip lemes ing saben poin, lan ngetung umur keletihan sisa saben titik. Titik minimal urip gawan yaiku umur lemes piranti sing isih ana. Kanggo krenane, sarjana menehi saran manawa nilai karusakan kumulatif D saka baja biasa tekan 0.68.

Metode 3.dhuwur

Termografi inframerah minangka cara kanggo prédhiksi kinerja lemes adhedhasar angger-angger energi tetep proses proses kelelahan. Cara imaging termal lemu adhedhasar energi termodinamik U, energi kinetik K lan bentuk dissipation energi liya ing proses lemes. Jumlah energi ganti E lan pangowahan termal Q digunakke utawa diluncurake dening obyek kasebut kudu dadi karya W sing tumindak ing obyek kasebut. padha.
Imaging termal kesel duwe keuntungan sing ora bisa ngrusak, nyata, ora kontak. Ing wektu sing padha, amarga hubungane nonlinear ing antarane dissipation energi lan beban lemes, lan kesalahan dissipation suhu nggunakake dissipation panas, isih ora cocog kanggo pangukuran industri.
Panliten saiki wis ngusulake teori model prediksi ing ngisor iki, metode Luong, ∆Tmax lan urip kesel Nf yaiku ing ngisor iki:

Ngendi: C1, C2 dadi terus-terusan.
Mula, watesan kelelahan bisa diramalake nganggo metode rong kabel. Adhedhasar dissipation panas, para sarjana wis ngusulake model ing ngisor iki:

Lereng munggah suhu suhu R
Ing ngisor iki minangka kajian babagan cara pencitraan termal lemu dening tim guru Zhang Hongxia saka Universitas Teknologi Taiyuan. Nyuda kesel aloi AZ31B Mg cepet diprakirake kanthi imaging termal. Sampeyan mung perlu kanggo nguji kenaikan suhu ing tataran kapisan sampel kanggo prédhiksi watesan lemes ing materi miturut metode rong baris. Gambar 7, Gambar 8, Gambar 9, masing-masing.
Gambar 7. Suhu lumahing sampel aloi magnesium AZ31B kanthi kaping siklus beda sajrone uji coba

Gambar 8. proses keletihan AZ31B kurva suhu permukaan

Gambar 9. Variasi suhu kanthi beban lemes

4. Metode mekanik patah

Mekanik fraktur lurus linear minangka basis teori kanggo sinau wutah retak lemu. Penyebaran retak kesel uga bisa diterangake kanthi kuantitatif dening faktor intensitas stres K.
Ing ngisor lemu, tingkat pangowahan dawa retak kanthi jumlah siklus N, da / dN, yaiku tingkat pertumbuhan lemu sing kacepetan, nggambarake kecepatan panyebaran retak. Kanggo dawa retak sing diwenehi, da / dN mundhak kanthi nambah stres stres siklik ∆σ (sing luwih gedhe, luwih gedhe ∆K). Adhedhasar fenomena iki, para sarjana wis nyinaoni da / dN-∆K (panyebaran retak). Tingkat tarif intensitas tarif, kurva bisa dipérang dadi telung zona: tingkat rendah, tingkat medium, zona tingkat dhuwur. Rumus Paris nyatakake yen ana hubungan linier antara sambungan stabil saka tingkat medium:
Formula empiris kanggo bentuk tip retak:

Pembentukan retak lan ekspansi kesel bisa disatekake ing kerangka mekanik karusakan.
Ing ngisor iki minangka panelitian tingkat pertumbuhan retak saka aloi magnesium AZ31B, lan ngevaluasi tingkat ekspansi stabil saka AZ31B.
Gambar 10. Gambar skema mekanisme kompetisi tip retak lemu

Gambar 11. Gambar skematis saka telung wilayah sing beda-beda lapangan stres strukture ing pucuk kokain

Gambar 12. Gambar skema saka kurva aN mekanisme persaingan tipung lemu

Gambar 13. diagram kurva da / dN-ΔK kanggo mekanisme kompetisi tip tipak

Segmen AB (zona tingkat medium): da / dN = 4.57 × 10-7 (ΔK) 3.25 (7.2 <K≤13.5 MPa • m1 / 2)
Segmen SM (zona tingkat dhuwur): da / dN = 3.16 × 10-10 (ΔK) 6.21 (13.5 < ΔK≤22.1 MPa • m1 / 2)
Kesimpulan:
Papat jinis cara beda ing aplikasi. Cara stres nominal lan metode stres lokal cocog kanggo tes kinerja materi lan komponen ing lapangan industri. Cara energi bisa prédhiksi keletihan materi, lan metode mekanik fraktur sukses nyawiji tatanan retak lan ekspansi lemu.

Maringi Balesan

Alamat email Sampéyan ora dijedulne utāwā dikatonke. Ros sing kudu diisi ānā tandané *

jv_IDBasa Jawa